Η «καπετάνισσα» Ελένη Μενεγάκη!
23/07/2013Γαμοπίλαφο
23/07/2013Τι χρειαζόμαστε:
- 1.5 κιλό κοτόπουλο σε κομμάτια
- 1 κούπα αλεύρι
- 2 φλ. γάλα
- 1 αυγό (χτυπημένο καλά με το γάλα)
- 1 κ.σ. αλάτι
- 1 1/2 κ.σ. θυμάρι
- 3 κ.σ. ξερό μαϊντανό
- 1 κ.σ. ρίγανη
- 1 κ.σ. δενδρολίβανο
- 1 κ.σ. ξερό φασκόμηλο
- 1 κ.γ. ξερή μαντζουράνα
- 2 κ.σ. κρεμμύδι σε σκόνη
- 1 κ.σ. μουστάρδα σε σκόνη
- 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
- 1 κ.γ. μαύρο πιπέρι
- 2 κ.σ. σκόρδο σε σκόνη
- 1 κ.σ. τζίντζερ σε σκόνη
- 3 κ.σ. καφέ ζάχαρη
- 1 κ.σ. κύβο σε σκόνη της ΚΝΟΡ, κοτόπουλο
- 1 φακελάκι σούπα ντομάτας σε σκόνη
- ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για το τηγάνι
Πώς το κάνουμε:
Για το τηγάνι:
- Bράστε για λίγο τα κομμάτια του κοτόπουλου, με λίγο αλάτι.
- Χτυπήστε με το σύρμα τα αυγά, το γάλα και λίγο αλάτι.
- Βουτάτε στο μείγμα τα κομμάτια του κοτόπουλου, αλείψτε τα καλά και βάλτε τα όλα μαζί στο ψυγείο, να σταθούν για 1 – 2 ώρες.
- Βάλτε όλα τα μυρωδικά στο μίξερ, και αλέστε τα μέχρι να γίνουν σαν πούδρα και μετά ανακατέψτε τα καλά, με το αλεύρι, μέσα σε μια πλαστική σακούλα.
- Βγάλτε τα κομμάτια από το ψυγείο και λίγα-λίγα βάλτε τα μέσα στη σακούλα, ανακάτεψε τα καλά, έτσι που να καλυφθούν καλά, μ’ ένα παχύ στρώμα.
- Βάλτε αρκετό λάδι για τηγάνισμα, (περίπου 3 πόντους), σε ένα βαθύ και μεγάλο σκεύος, να κάψει, περίπου στους 175-180 βαθμούς.
- Τηγανίστε τα κομμάτια όλα μαζί, για 5 λεπτά από κάθε πλευρά. Όταν είναι όλα χρυσοκοκκινισμένα βγάλτε τα κομμάτια έξω με μια πιρούνα και τοποθετήστε τα πάνω σε χαρτί κουζίνας.
- Αδειάστε το λάδι από το τηγάνι, βάλτε μέσα μια κούπα σκόνη από τη σούπα και ξαναβάλτε τα κομμάτια στο τηγάνι. Σκεπάστε το τηγάνι και ψήστε για άλλα 15 λεπτά ή μέχρι να είναι έτοιμα δοκιμάζοντας με ένα πηρούνι.
Για τη χύτρα ταχύτητος
- Ρίξτε λάδι στην χύτρα και ζεστάνετε το, σε μέτρια φωτιά, (περίπου 200 βαθμούς).
- Βάλτε μέσα τα κομμάτια, ανά 5 ή 6 και κλείστε το καπάκι.
- Όταν η χύτρα αρχίζει να βγάζει ατμό, αφήστε για 10 λεπτά. Μετά τα 10 λεπτά, ανοίξτε τη βαλβίδα να φύγει ο ατμός, (πίεση) ανοίξτε το καπάκι, βγάλτε τα κομμάτια από μέσα και βάλτε τα σε χαρτί κουζίνας, να “σουρώσουν” από το λάδι.
- Επαναλάβετε το ίδιο και με τα υπόλοιπα κομμάτια.
Για το φούρνο
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς.
- Τοποθετήστε τα κομμάτια του κοτόπουλου μέσα σε ένα ταψί και σκεπάστε το ταψί με αλουμινόχαρτο, ψήστε για 40 λεπτά.
- Μετά από 40 λεπτά, αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και συνεχίστε το ψήσιμο, για 40 λεπτά ακόμα.
- 5 λεπτά πριν το τέλος, αλείψτε με πινέλο τα κομμάτια με λίγο λάδι, αφήστε τα να σταθούν, για 5 λεπτά