Ένα από αυτά είναι το καμπυλοβακτηρίδιο, που υπάρχει εκ φύσεως στα φτερά και το δέρμα της κότας και μπορεί να διασπαρθεί σε απόσταση έως και 1 μέτρο με τα σταγονίδια εάν πλύνουμε το πουλερικό πριν το μαγειρέψουμε.
Ωστόσο, πέρα από αυτό υπάρχουν και πολλά άλλα μικρόβια όπως η σαλμονέλα, το E.coli, το καμπυλοβακτηρίδιο, η λιστέρια, τα βακτήρια της οικογένειας Bacillus, αλλά και ο εξαιρετικά επικίνδυνος χρυσίζων σταφυλόκοκκος, που απειλούν την υγεία μας.
Δείτε τους βασικούς κανόνες αποθήκευσης και μαγειρέματος των τροφίμων για να προστατευθείτε:
Για σωστή συντήρηση στο ψυγείο
– Η θερμοκρασία στη συντήρηση θα πρέπει να είναι 4-6 βαθμοί και στην κατάψυξη -18 βαθμοί Κελσίου
– Καθαρίζετε το ψυγείο 1-2 φορές τον μήνα, με ήπιο απολυμαντικό καθαριστικό και νερό
– Φυλάτε άπλυτα τα φρούτα και τα λαχανικά στις ειδικές θήκες, τις οποίες θα πλένετε κάθε εβδομάδα με σαπούνι και νερό
– Μην τοποθετείτε τρόφιμα στην πόρτα, καθώς έχει μεγάλες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας
– Βάζετε τα ωμά κρέατα στο χαμηλότερο ράφι, μέσα σε ταψί ή τάπερ, για να μην στάξουν οι χυμοί τους πάνω στα άλλα τρόφιμα
– Αν στάξει οτιδήποτε, καθαρίστε το αμέσως
– Βάζετε αμέσως στο ψυγείο τα ψώνια
– Μην αφήνετε ούτε για ένα δευτερόλεπτο ανοιχτή την πόρτα
– Μη βάζετε το φαγητό καυτό στο ψυγείο
– Αν το γεμίσετε ασφυκτικά, χαμηλώστε τη θερμοκρασία
Για ασφάλεια στο μαγείρεμα
– Χρησιμοποιείτε διαφορετικά σκεύη για τα ωμά ζωικά προϊόντα, για τα φυτικά και για τα μαγειρεμένα φαγητά
– Μην πλένετε τα ωμά ζωικά προϊόντα, όπως το κοτόπουλο
– Πριν φάτε τα φρούτα και τα λαχανικά, ξεπλύνετέ τα με άφθονο νερό
– Βάζετε στο πλυντήριο πιάτων όσα σκεύη χρησιμοποιήσατε κατά την προετοιμασία του κρέατος και καθαρίζετε όλες τις επιφάνειες με πολύ ζεστό νερό και ισχυρό απολυμαντικό, όπως το χλώριο
– Μαγειρεύετε πολύ καλά το φαγητό. Κρέατα, πουλερικά και ψάρια δεν πρέπει να έχουν ίχνος αίματος ή χυμών
– Απολυμαίνετε συχνά τα σφουγγαράκια της κουζίνας και να τα αλλάζετε συχνά
– Τοποθετείτε τα τρόφιμα στο ψυγείο μέσα σε 2 ώρες από τη στιγμή που τελειώνει το μαγείρεμά τους