«Θα προσεύχομαι για τον Γιάχο και τις αλητοπαρέες»
31/05/2013Εγκρίθηκε η πίστωση για τη δημιουργία Τεμένους στον Βοτανικό.
31/05/2013Tον Απρίλιο του 2014 παρέπεμψε τη συζήτηση για τονέο “κούρεμα” του ελληνικού χρέους ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γ. Στουρνάρα.
Για την έναρξη της κουβέντας για την περαιτέρω απομείωση του χρέους, ο ολλανδός αξιωματούχος έθεσε ως προϋποθέσεις την ύπαρξη πρωτογενών πλεονασμάτων και την τήρηση των μεταρρυθμίσεων.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στην ανάγκη συνέχισης των δομικών μεταρρυθμίσεων, ενώ δήλωσε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα κινηθεί με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2014.
Για το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2015- 2016, ανέφερε ότι “δουλεύουμε στη βάση των προγραμμάτων που λήγουν το 2014 και περαιτέρω μέτρα μπορεί να ληφθούν για όλες τις χώρες σε διαρθρωτική και δημοσιονομική βάση”.
Στο πλαίσιο αυτών των διαρθρωτικών μέτρων στην ευρωζώνη, έθεσε και το ζήτημα των περαιτέρω αλλαγών στην αγορά εργασίας.
Ερωτηθείς ειδικά για την πιθανότητα χρονικής επέκτασης του ελληνικού προγράμματος, δήλωσε ότι η επιτυχής υλοποίηση του προγράμματος έχει να κάνει με την προσήλωση και των δύο πλευρών και δεν νομίζει ότι χρειάζεται να γίνει τώρα λόγος για περαιτέρω επιμήκυνση του.
Δήλωσε ότι σέβεται τις δύσκολες περιστάσεις στην Ελλάδα και θέλησε να συγχαρεί την κυβέρνηση και τον λαό για την επιμονή τους στην υλοποίηση των δημοσιονομικών μέτρων, τα οποία χαρακτήρισε “αναπόφευκτα”.
Ετέθη ο ΦΠΑ στην εστίαση
Το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, καθώς και ζητήματα που αφορούν στις σχέσεις της Ελλάδας με το Eurogroup έθεσε νωρίτερα η ελληνική κυβέρνηση στον πρόεδρο του Eurogroup, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό. Α. Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργός παρουσίασε αναλυτικά την τελευταία εικόνα της ελληνικής οικονομίας και συζήτησαν για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, με έμφαση στην τραπεζική ένωση.
Εξάλλου, ο πρωθυπουργός παρουσίασε εκτενώς στον κ. Ντάισελμπλουμ τις διαστάσεις που έχει πάρει η ανεργία και τόνισε ότι είναι ανάγκη να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα και τα κοινοτικά προγράμματα να είναι όσο το δυνατόν πιο εμπροσθοβαρή.
Ο Γ. Στουρνάρας τόνισε πως δεν έγινε συζήτηση για μείωση του χρέους.
Εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συνάντηση ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε ως προτεραιότητα την καταπολέμηση της ανεργίας, ζητώντας τη στήριξη της ΕΕ αλλά και τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ένα μέτρο το οποίο, όπως είπε, θα επηρεάσει και την ψυχολογία.
“Είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό ότι οι αντοχές της κοινωνίας έχουν φτάσει στα όριά τους και δεν μπορούν να υπάρξουν νέα μέτρα”, τόνισε.
Πρόσθεσε πως το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση ετέθη στη συζήτηση, τονίζοντας πως τόσο αυτό όσο και άλλα όπως το τέλος ακινήτων, όταν ελήφθησαν, ήταν μέτρα προσωρινού χαρακτήρα.
Είχε προηγηθεί κατ’ ιδίαν συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον πρόεδρο του Eurogroup.
Σε συζήτηση μπροστά στις κάμερες, ο πρωθυπουργός και ο επικεφαλής του Eurogroup μίλησαν για αναμενόμενη άνοδο του τουρισμού στη χώρα μας.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι θα έρθουν στην Ελλάδα για τουρισμό πολλοί Ολλανδοί, ενώ ο κ. Σαμαράς είπε ότι θα έχουμε μία χρονιά- ρεκόρ και πως περιμένουμε πάνω από 17. εκ τουρίστες.
Ακολούθησε επίσημο γεύμα εργασίας, στο οποίο παρέστη και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, ενώ δεν μετέβη ο Φώτης Κουβέλης, λόγω κωλύματος.
Σημειώνεται ότι την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η άφιξη της τρόικας.
Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ
“Δεν προκαλούν καμία έκπληξη ούτε οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, ούτε η συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα για την απαρέγκλιτη εφαρμογή του μνημονιακού προγράμματος. Η Ευρώπη είναι δέσμια της μνημονιακής συνταγής λιτότητας, που εξαθλιώνει τους λαούς και αποδομεί την Ευρώπη και η ελληνική κυβέρνηση αποτελεί τον καλύτερο μαθητή του νεοφιλελευθερισμού της κ. Μέρκελ”, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Και προσθέτει: “Πίσω, όμως, από τους αριθμούς και τις υποσχέσεις για μία λογιστικού τύπου μελλοντική οικονομική ανάκαμψη, βρίσκονται η εκτίναξη της ανεργίας και η πρωτοφανής ανθρωπιστική κρίση που βιώνει η ελληνική κοινωνία. Ο κ. Ντάισελμπλουμ θα μπορούσε σε μια σύντομη βόλτα του στους δρόμους της Αθήνας, να δει τα λουκέτα στις επιχειρήσεις και τους αστέγους της και να αντιληφθεί ιδίοις όμμασι την «επιτυχία» του μνημονίου και τα σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Οι τελευταίοι που μπορούν να διαβεβαιώσουν τον ελληνικό λαό για την έξοδο από την κρίση, είναι εκείνοι που μετατρέπουν τις χώρες του νότου σε Ειδικές Οικονομικές Ζώνες της Ευρώπης”.