Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι «δεν κλείνουν νοσοκομεία. Αλλάζουν χαρακτήρα» και συμπλήρωσε ότι «δεν θα είναι γενικές κλινικές αλλά κέντρα υγείας τα οποία εξυπηρετούν χιλιάδες κόσμο κάθε μέρα».
Ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε ότι οι γιατροί του Γενικού Κρατικού Νικαίας, του Αττικού Νοσοκομείου, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας έχουν ζητήσει να αλλάξει ο χαρακτήρας κάποιων νοσοκομείων, «καθώς σε ορισμένα νοσοκομεία υπάρχει χαμηλή πληρότητα και δεν υπάρχουν απαραίτητες υποδομές τη στιγμή που σε άλλα δεν υπάρχει προσωπικό».
Οι γιατροί και οι εργαζόμενοι των δημόσιων νοσοκομείων αντιδρούν στις συγχωνεύσεις και την κινητικότητα και, για τον λόγο αυτόν, προκήρυξαν 24ωρη πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 24 Ιουλίου. Στο πλαίσιο της απεργίας, η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) προγραμματίζουν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας στις 11 το πρωί.
Οπως λέει στο «Εθνος» ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Σταύρος Κουτσιουμπέλης «πρόκειται για μνημονιακές υποχρεώσεις για μείωση του κόστους στον χώρο της υγείας από 10,5% του ΑΕΠ σε 6%. Είναι σαφές ότι αυτά τα μεγέθη οδηγούν σε ένα τριτοκοσμικό σύστημα, εντελώς υποβαθμισμένο, σε μια περίοδο που οι πολίτες έχουν ανάγκη τη δημόσια υγεία». Ο κ. Κουτσιουμπέλης συμπληρώνει ότι έχει ήδη ξεκινήσει η συγχώνευση περίπου 45 νοσοκομείων σε ολόκληρη τη χώρα, με μεγάλο κίνδυνο να απαξιωθούν τελείως τα μικρότερα από αυτά. «Τα πιο μικρά θα υποβαθμιστούν σε κλινικές μίας ημέρας προκειμένου να εξοικονομηθεί προσωπικό για να στηριχτούν οι μεγάλες μονάδες».
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το χθεσινό ρεπορτάζ του «Εθνους της Κυριακής» τα έξι πρώτα νοσοκομεία της Αττικής που μπαίνουν στο πρόγραμμα συγχωνεύσεων ή καταργήσεων είναι το Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής (Λοιμωδών), το Σπηλιοπούλειο Νοσοκομείο (Αγία Ελένη), το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων, το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών (Πολυκλινική), το Νομαρχιακό Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών (Αμαλία Φλέμιγκ) και το Ινστιτούτο Ερευνας Νοσημάτων Θώρακος, Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΙΕΝΘΥΑΕ).
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο οποίος θα έχει ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Μάρτιο, τα πέντε νοσοκομεία θα εξακολουθήσουν να παρέχουν υπηρεσίες υγείας, ενώ το ΙΕΝΘΥΑΕ θα καταργηθεί. Από τους 1.867 εργαζόμενους των έξι νοσοκομείων οι 1.342 θα ενταχθούν σε καθεστώς κινητικότητας. Ο υπουργός Υγείας έχει δεσμευθεί, ωστόσο, ότι κανένας υπάλληλος δεν πρόκειται να απολυθεί, αλλά θα του γίνει πρόταση να εργαστεί σε νοσοκομείο κοντά σε αυτό στο οποίο υπηρετεί σήμερα.
πηγή….ΕΘΝΟΣ.gr