«Η ΝΔ μετατρέπεται σε όμηρο των αριθμητικών εκβιασμών που βάζει το ΠΑΣΟΚ»
07/06/2014Επιτέλους… Ρονάλντο!
07/06/2014Εις μνήμην της σφαγής του Διστόμου στις 10 Ιουνίου 1944
Πρόκειται για δυο από τις δεκάδες αντιφασιστικές οργανώσεις Γερμανών διανοουμένων που δρουν υπέρ της απόδοσης Δικαιοσύνης για τα εγκλήματα των Γερμανών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και αποτελούνται στην πλειονότητά τους από δικηγόρους και ιστορικούς.
Όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δικηγόρος Μάρτιν Κλίνγκνερ από την «Ομάδα Δράσης ΑΚ Δίστομο» που εκπροσωπεί νομικά στη Γερμανία τις οικογένειες του Διστόμου και έχει εκπροσωπήσει τον Αργύρη Σφουντούρη κατά την προσφυγή του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο, οι γερμανικές κυβερνήσεις αρνούνται να προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά με το επιχείρημα ότι πλέον είναι πολύ αργά και ότι οι δυο χώρες είναι εταίροι στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Συγχρόνως, επισημαίνει ότι και οι ελληνικές κυβερνήσεις ποτέ έως τώρα δεν έχουν υποστηρίξει στην πραγματικότητα ένα τέτοιο αίτημα, αν και θα όφειλαν. Η Ομάδα, σημειώνει, από το 2001 εργάζεται συστηματικά για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης στη Γερμανία, συνδιοργανώνει με άλλες Ομάδες στη χώρα επιστημονικά συνέδρια και δρα υποστηρικτικά υπέρ των θυμάτων σε δικαστικές διαμάχες με το γερμανικό κράτος. Την ίδια στιγμή, επιδεικνύει εδώ και χρόνια την αλληλεγγύη της σε χωριά που γνώρισαν τη γερμανική θηριωδία, όπως το Δίστομο, τα Καλάβρυτα, η Βιάννος, οι Λιγκιάδες, το Κομμένο, η Κλεισούρα κ.α..
Ο Γερμανός ιστορικός και δημοσιογράφος Στέφαν Στράκε, από την «Ομάδα Εργασίας: Επίθεση ενάντια στην παράδοση των βετεράνων», μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις έρευνες που διεξάγει συστηματικά η Ομάδα από το 2002 για δολοφόνους -όπως εμφατικά σημειώνει- του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Ομάδα διεξάγει συστηματικά ιστορική αναδίφηση στα Γερμανικά Αρχεία προκειμένου να ανασύρει στοιχεία για την εγκληματική δράση υπευθύνων κατά τη διάρκεια του Πολέμου και στη συνέχεια προσφεύγει στη Δικαιοσύνη. Μέχρι στιγμής, έχει καταφέρει την καταδίκη και φυλάκιση ενός Γερμανού βετεράνου των Ορεινών Καταδρομών και ενός βετεράνου των Ταγμάτων Εφόδου (SS) και την καταδίκη ενός τρίτου Γερμανού των SS. Όπως επισημάνει ο Στέφαν Στράκε, στα Κρατικά Αρχεία της Γερμανίας υπάρχει πληθώρα αποδεικτικών στοιχείων για την ευθύνη χιλιάδων βετεράνων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά οι γερμανικές κυβερνήσεις δεν θέλησαν ποτέ να τα αξιοποιήσουν. Πρέπει, λοιπόν, οι αντιφασιστικές ομάδες να τα ανασύρουν και να προχωρήσουν στη συνέχεια σε δίκες. Οι καταδίκες, προσθέτει, συνιστούν ηθική δικαίωση για τις οικογένειες των θυμάτων. Δεν λειτουργούν όμως δυστυχώς, όπως επισημάνει, ως στοιχείο ενοχής ή ψόγου για τις οικογένειες των θυτών στη γερμανική κοινωνία.
Ο αγώνας για την καταβολή των αποζημιώσεων στις οικογένειες των θυμάτων, την πληρωμή των επανορθώσεων και του Κατοχικού Δανείου προς την Ελλάδα και την επιστροφή των Πολιτιστικών Θησαυρών, είναι στην πραγματικότητα αγώνας κατά του νεοναζισμού, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου Αριστομένης Συγγελάκης και προσθέτει ότι η καταβολή των αποζημιώσεων συνιστά ένα ισχυρό μήνυμα ότι υπάρχει πάντα τιμωρία για τα ναζιστικά φαινόμενα.
Ο αγώνας, εξηγεί, ξεκίνησε το 1946 με την ίδρυση της «Ένωσης Θυμάτων Φοίνικας». Όμως ένα χρόνο αργότερα η Ένωση τέθηκε εκτός Νόμου. Ο αγώνας επανήλθε με ιδιαίτερη ένταση το 1995, όταν ο αείμνηστος Γιάννης Σταμούλης κατέθεσε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Λειβαδιάς αγωγή για τα θύματα του Διστόμου. Το 1996 ιδρύθηκε το Εθνικό Συμβούλιο για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων με πρόεδρο τον Μανώλη Γλέζο. Το 1997 το Πρωτοδικείο Λειβαδιάς εξέδωσε απόφαση υπέρ των θυμάτων που επικυρώθηκε από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου το 2000. Ακολούθησαν μακρές δικαστικές διαμάχες σε Ελλάδα και Ιταλία μέχρι την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης το 2012 που ικανοποίησε τη θέση της Γερμανίας για τις αποζημιώσεις.
Οι δικαστικές διεκδικήσεις συνεχίζονται μέχρι σήμερα με νέα προσφυγή στα ιταλικά δικαστήρια προκειμένου να μην εφαρμοσθεί η απόφαση της Χάγης, ενώ όπως επισημαίνει το ιδρυτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ιγνάτιος Αξιώτης ο αγώνας πλέον θα συνεχισθεί και στο Ευρωκοινοβούλιο, αφού με τις πρόσφατες εκλογές εξελέγησαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δυο μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ο Μανώλης Γλέζος και ο Νότης Μαριάς.