Ηλεκτρονικά η χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας στον ΟΑΕΕ
07/07/2014Αυτοκίνητο παρέσυρε και σκότωσε ηλικιωμένη
07/07/2014Εντάσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους κοινωνικούς εταίρους
Και ενώ οι δύο προηγούμενες διεξήχθησαν μέσα σε ένα συναινετικό πνεύμα, η σημερινή δέχθηκε πολλαπλές απειλές για μη συμμετοχή, πράγμα που αποδυναμώνει τον κοινωνικό διάλογο, που ο Φρανσουά Ολάντ έχει ανάγει ως κινητήρια δύναμη για την επίτευξη των μεταρρυθμίσεων.
Πρώτη ξεκίνησε η εργοδοσία με το σημαντικότερο συνδικάτο MEDEF του οποίου ο πρόεδρος Πιερ Γκατάζ απείλησε, στις αρχές της εβδομάδας, να μποϊκοτάρει τη Διάσκεψη, εάν η κυβέρνηση δεν μετέθετε για το 2016 τα μέτρα για τα βαρέα επαγγέλματα, που προβλεπόταν για τον Ιανουάριο του 2015.
Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία χάρη στην κατάταξη ενός επαγγέλματος στα βαρέα, ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα για σύνταξη δύο χρόνια νωρίτερα ήτοι στην ηλικία των 60 έναντι των 62. Πέρα από την νυχτερινή εργασία και τη μεταφορά βαρών, αναγνωρίζονται συνολικά δέκα κριτήρια για την κατάταξη στα βαρέα. Τα κριτήρια αυτά απαιτούν περίπλοκους υπολογισμούς, που δυσκολεύουν ιδιαίτερα τις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες και με επιμονή εζήτησαν περιθώριο χρόνου, για την εφαρμογή των μέτρων.
Απαντώντας στην εργοδοσία και προκειμένου να εξασφαλίσει τη Διάσκεψη, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς αποδέχθηκε, με συνέντευξη του στην οικονομική εφημερίδα Λεζ Εκό, την αναβολή για το 2016, του μεγαλύτερου μέρους των μέτρων για τα βαρέα. Αναφέρθηκε παράλληλα στην ανάγκη απλοποίησης του Εργατικού Κώδικα προκαλώντας το θυμό των εργατικών συνδικάτων, ιδιαίτερα του CGT (πρόσκειται στο ΚΚΓ) και του FO (Εργατική Δύναμη), που με τη σειρά τους απείλησαν τη μη συμμετοχή τους στη Διάσκεψη.
«Προς τι ένας διάλογος όταν ο πρωθυπουργός ανακοινώνει εκ των προτέρων αποφάσεις του» δήλωσε ο επικεφαλής του συνδικάτου FO, Ζαν Κλωντ Μαγί προσθέτοντας «δεν διαπραγματευόμαστε με το πιστόλι στον κρόταφο».
Με επιστολή του προς τον Φρανσουά Ολάντ, ο επικεφαλής του CGT, Τιερί Λεπαόν καταγγέλλει «την υποταγή και τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού απέναντι στην εργοδοσία που αλλοιώνουν στην πράξη τον κοινωνικό διάλογο» και ζητάει σχετική «απάντηση» από τον πρόεδρο.
Κατά τη χθεσινή επισκεψή του στη νότιο Γαλλία ο Μανουέλ Βαλς δεν έχασε την ευκαιρία να απαντήσει στους συνδικαλιστές.
«Δεν υπέκυψα σε κανένα ουκάζιο (πρόσταγμα). Τις ετικέτες, τις ιδεολογίες, δεν τις καταλαβαίνω. Θα πρέπει να είμαστε πολύ ρεαλιστές» είπε και πρόσθεσε : «Το βλέπουμε όλοι μας, τα εμπόδια είναι πάρα πολλά. Η Γαλλία έχει παραλύσει, έχει μπλοκάρει, είναι στριμωγμένη» υπογράμμισε, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι όλοι θα είναι παρόντες σήμερα στη Διάσκεψη.
«Θα πρέπει να σεβόμαστε τους κοινωνικούς εταίρους» είπε, «δεν αμφιβάλλω ότι θα είναι όλοι σήμερα γύρω από το τραπέζι. Θα πρέπει και η εργοδοσία να ακούει τους κοινωνικούς εταίρους και ιδιαίτερα αυτούς που έχουν δεσμευθεί για το Σύμφωνο Ευθύνης με το οποίο προβλέπεται η μείωση του κόστους εργασίας».
Ο Μανουέλ Βάλς προβλέπεται να κλείσει αύριο το απόγευμα τις εργασίες της Διάσκεψης. Η αυριανή Τρίτη είναι μια ιδιαίτερη μέρα, αφού συμπληρώνονται οι 100 μέρες πρωθυπουργίας του. Έτσι με την αυριανή ομιλία του, αναμένεται ότι ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει και το «φύλλο πορείας» της κυβέρνησής του για τον υπόλοιπο χρόνο.
Σχετικά με τη Διάσκεψη, τα θέματα γύρω από τα οποία θα οργανωθούν τα «στρογγυλά τραπέζια» των συζητήσεων είναι: οι προκλήσεις της Γαλλίας για την ερχόμενη δεκαετία, η συγκρότηση μιας οικονομικής και κοινωνικής ατζέντας για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ευρώπη, η επαγγελματική ένταξη των νέων και η μετάβασή τους από το σχολείο στην επαγγελματική ζωή, η επιτάχυνση της ανάπτυξης μέσω επενδύσεων, ο κοινωνικός διάλογος στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων της δημόσιας δράσης.