Διπλό ραντεβού κανόνισε για σήμερα η τρόικα με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με όσα ανέφεραν στελέχη του υπουργείου μετά το τέλος της χθεσινής μαραθώνιας συνάντησης που κράτησε σχεδόν 9 ώρες , όλα τα μέτωπα παραμένουν ανοιχτά αν και – όπως πρόσθεσαν – προχωρά γρήγορα η διαπραγμάτευση.
Στόχος είναι να κλείσει η συμφωνία το αργότερο έως την Κυριακή, γιατί διαφορετικά θα είναι ανέφικτη η συμφωνία για τις επόμενες δόσεις στο κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας.
Έως τότε θα πρέπει να έχει ετοιμαστεί και το πολυνομοσχέδιο-σκούπα με τη νέα γενιά των προαπαιτούμενων που θέτουν οι δανειστές.Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, σήμερα συζητήθηκε το ένα εκ των δύο βασικών κειμένων του μνημονίου και εντοπίστηκαν τα σημεία στα οποία υπάρχει απόκλιση απόψεων.
Το μεσημέρι στην πρώτη συνάντηση με την τρόικα θα τεθεί επί τάπητος το δεύτερο κείμενο (MoU), ενώ σε νέα συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα θα συζητηθεί το δημοσιονομικό κενό.
Στο 1,2 δισ. ευρώ η τρύπα στο ΕΟΠΥΥ
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι παραμένει ανοιχτό το θέμα του δημοσιονομικού κενού το οποίο επικεντρώνεται στον ΕΟΠΥΥ.
Σύμφωνα με στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, το κενό φτάνει στο 1,2 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 – 2014 επί συνόλου κενού 1,9 δισ. ευρώ που υπολογίζουν οι δανειστές.
ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ – ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ
– Νέοι φόροι: η Τρόικα συμφωνεί μεν με το σχέδιο επιβολής του Ειδικού Φόρου Ακινήτων αλλά θέλει μεγαλύτερους συντελεστές φορολόγησης ώστε το μέτρο να γίνει «λάστιχο» για να καλυφθεί μέρος του δημοσιονομικού ή και χρηματοδοτικού κενού, αν και εφόσον χρειαστεί, το 2014. Εναλλακτικά ζητά να καταργηθούν οι φοροαπαλλαγές και ο μειωμένος κατά 30% ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
-«Τρύπα» στα ασφαλιστικά Ταμεία: η Τρόικα θεωρεί επιτακτική ανάγκη να εφαρμοστεί ο νόμος Κουτρουμάνη για επιβολή εισφοράς 2 τοις χιλίοις στις επιχειρήσεις. Η μη εφαρμογή του μέτρου αφήνει «τρύπα» 600 εκατ. ευρώ στη διετία 2013-2014 αλλά η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι θα βρει άλλους εισπρακτικούς τρόπους για να βρει τα 600 εκατ. ευρώ, που θα τα πληρώσουν όμως πάλι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις.
-Αποκρατικοποιήσεις- Τράπεζες: η Τρόικα ζητά να επιταχυνθεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που έχει σκαλώσει μετά το «ναυάγιο» της ΔΕΠΑ, αλλά στην κυβέρνηση θέλουν να χρησιμοποιήσουν φέτος το «μαξιλαράκι» που ελπίζουν πως θα μείνει αν δεν χρησιμοποιηθεί πλήρως το «πακέτο» των 50 δισ. Η Τρόικα επιμένει στη διατήρηση του χρονοδιαγράμματος πώλησης του Τ.Τ. και της Proton έως τις 15 Ιουλίου.
-Εργασιακά: η Τρόικα θέλει να ανοίξει και πάλι θέμα απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων, για να «ανασάνουν» επιχειρήσεις που θέλουν να μειώσουν το προσωπικό τους για να μην κλείσουν.
-Απελευθέρωση αγορών: Η κυβέρνηση πιέζεται να προχωρήσει σε μέτρα απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας, του φαρμάκου αλλά και του ωραρίου των καταστημάτων τις Κυριακές, που προκαλούν τριγμούς όχι μόνο στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά και εντός της ΝΔ.
-Δημοσιονομικά: Η Τρόικα θέλει να τεθεί σε ισχύ ένα νέο, πολύ πιο αυστηρό πλαίσιο δημοσιονομικής εποπτείας και αυτόματων περικοπών δαπανών, αν υπάρχουν αποκλίσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα ζητά την άμεση ενσωμάτωση των αποφάσεων για τη νέα δημοσιονομική εποπτεία στην Ε.Ε., που περιλαμβάνουν και μηχανισμό αυτόματων περικοπών δαπανών.
Σε αντάλλαγμα, η Τρόικα φέρεται να έχει συμφωνήσει:
-στο «ξεμπλοκάρισμα» του προγράμματος Κοινωνικής Εργασίας για να βρουν απασχόληση 50.000 μέλη νοικοκυριών χωρίς εργαζόμενο, με 5μηνες συμβάσεις και περίπου 600 ευρώ μισθό.
-να μπει πρόστιμο σε διαγνωστικά κέντρα και κλινικές που υπερβαίνουν το «πλαφόν» στις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ. Δεν θα μπουν όμως «στο ίδιο τσουβάλι» και θα ισχύουν διαφορετικά ποσοστά μείωσης για κάθε κλάδο.