Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς σε αέρα.
Ετοιμάζουμε το παντεσπάνι.
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας και το αλάτι, στο μίξερ σε υψηλή ταχύτητα για 8 λεπτά.
Στο μεταξύ, κοσκινίζουμε το αλεύρι και το κακάο.
Προσθέτουμε στο μίγμα και το μπέικιν πάουντερ.
Βουτυρώνουμε τα πλαϊνά της φόρμας και λίγο στις άκρες ολόγυρα στον πάτο της. Βάζουμε στον πάτο λαδόκολλα που έχουμε κόψει στα μέτρα της και τη βουτυρώνουμε κι αυτή.
Αλευρώνουμε τη φόρμα παντού.
(Αν δεν έχουμε μίξερ που δουλεύει μόνο του και πρέπει να το κρατάμε, κάνουμε τα παραπάνω πριν ξεκινήσουμε το χτύπημα των αυγών).
Αφού χτυπηθούν τα αυγά, προσθέτουμε σε δόσεις το αλεύρι-κακάο-μπέικιν ανακατεύοντας με κουτάλι απαλά από κάτω προς τα πάνω για να μην ξεφουσκώσει, μέχρι να ενσωματωθεί όλο.
Ρίχνουμε το υλικό στη φόρμα να πάει παντού ομοιόμορφα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 βαθμούς για 20-25 λεπτά.
Αφήνουμε το παντεσπάνι για 2-3 λεπτά μέσα στο σβησμένο φούρνο.
Το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσει λίγο και το αναποδογυρίζουμε σε σχάρα.
Βγάζουμε με προσοχή το χαρτί.
Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και χωρίζουμε σε τρεις δίσκους (ακόμα καλύτερα την επόμενη μέρα).
Φτιάχνουμε την κρέμα:
Σε κατσαρόλα βάζουμε το γάλα (κρατάμε λίγο για το κορν φλάουρ), τη ζάχαρη και το αλάτι σε μέτρια φωτιά.
Μόλις ζεσταθεί, βάζουμε τη σοκολάτα σε κομμάτια και ανακατεύουμε. Αν θέλουμε έντονα σοκολατένια γεύση, βάζουμε 200 γρ., διαφορετικά, και με 100 γρ. είναι μια χαρά!
Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε λίγο γάλα που έχουμε κρατήσει.
Ανεβάζουμε λίγο τη θερμοκρασία στο μάτι και προσθέτουμε το γάλα με το κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πήξει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, καλύπτουμε την κρέμα με μεμβράνη (για να μην κάνει πέτσα) και αφήνουμε να μισοκρυώσει.
Φτιάχνουμε το σιρόπι:
Βράζουμε για ένα λεπτάκι τη ζάχαρη με το νερό.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το λικέρ.
Μοντάρισμα:
Βάζουμε τον ένα δίσκο παντεσπάνι σε πιατέλα.
Βάζουμε τσέρκι στρογγυλό στα μέτρα του παντεσπανιού.
Σιροπιάζουμε με το 1/3 του σιροπιού (το οποίο μπορεί να είναι και κρύο).
Ρίχνουμε το 1/3 της κρέμας.
Αν θέλουμε προσθέτουμε χοντροκομμένα μπισκότα ορεο.
Επαναλαμβάνουμε το ίδιο πράγμα άλλες 2 φορές.
Αφήνουμε στο ψυγείο μερικές ώρες να παγώσει η κρέμα καλά και να σταθεροποιηθεί το γλυκό.
διακοσμούμε με μπισκότα