Τραγικές, που, όμως, μπορεί να αποβούν και επικίνδυνες, είναι πλέον οι συνθήκες που επικρατούν πλέον στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο. Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, που πραγματοποίησαν την Πέμπτη στάση εργασίας, οι ελλείψεις είναι τόσες πολλές, που τείνουν να γίνουν επικίνδυνες. «Στο νοσοκομείο ‘Γεννηματάς’ έχουμε μόνο δυο ειδικούς γιατρούς στην Παθολογική. Δεν κάνουμε σωστή εφημερία έτσι. Είναι πολύ επικίνδυνο. Εδώ και 20 μέρες μάλιστα σταμάτησαν οι γιατροί και τα τακτικά ιατρεία της Παθολογικής, γιατί θα καταρρεύσουν», τόνισε στην EgnatiaPost ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ (ομοσπονδία εργαζομένων), Πέτρος Κετικίδης.
Οι ελλείψεις σε προσωπικό απασχολούν σήμερα τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας, γι’ αυτό και αντιπροσωπεία των εργαζομένων, στο πλαίσιο της κινητοποίησης τους, συναντήθηκε με το νέο υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη. Κατά τη διάρκεια της του εξέθεσαν τα προβλήματα τους (κυρίως ελλείψεις σε προσωπικό) και του διαμήνυσαν ότι δεν θα δεχτούν συγχωνεύσεις ή καταργήσεις νοσοκομείων (σ.σ. στη Θεσσαλονίκη ακούγεται πάλι το ‘Παναγία’, το Δερματολογικό και το Λοιμωδών). «Στην αρχή συρρικνώνουν τις υπηρεσίες μέχρι να απαξιωθούν, μετά βγάζουν τα οικονομικά στοιχεία για να δείξουν ότι δίδονται πολλά χρήματα για μια απαξιωμένη υπηρεσία. Στο τέλος το κλείνουν. Αυτό προσπαθούν να κάνουν τώρα με τα νοσοκομεία», σχολίασε ο κ. Κετικίδης.
Το πρωί της Πέμπτης εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία των υγειονομικών περιφερειών στην οδό Αριστοτέλους ενώ η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων έκανε αντίστοιχη συγκέντρωση έξω από το Ιπποκράτειο για να εκφράσει την αγανάκτηση της για τις περικοπές στις παροχές των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και για την πολύμηνη ταλαιπωρία τους που υφίστανται από τις επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).
Συγχωνεύσεις ναι, απολύσεις όχι.
Συγχωνεύσεις στην υγεία θα γίνουν αλλά δεν θα επιφέρουν απολύσεις. Ή τουλάχιστον αυτό υποσχέθηκε ο νέος υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ Ιωάννη Γκιόκα για το ενδεχόμενο συγχώνευσης του ΚΕΘΕΑ με τον ΟΚΑΝΑ.
Τόνισε, μάλιστα, ότι στο υπουργείο δεν υπάρχει σχέδιο για συγχώνευση του ΟΚΑΝΑ και του ΚΕΘΕΑ αλλά από την άλλη υποστήριξε ότι δεν σκοπεύουν να αφήσουν απροστάτευτους αυτούς τους ανθρώπους. «Το υπουργείο Υγείας θα συνεισφέρει στην κινητικότητα με συγχωνεύσεις οι οποίες θα οδηγήσουν εργαζομένους σε άλλες θέσεις, εκεί που υπάρχουν κενά. Αλλά δεν θα υπάρξει καμία απολύτως συγχώνευση με απώλεια θέσεων εργασίας», σημείωσε και ανέφερε ότι σε δεκαπέντε ημέρες περίπου θα γίνει συνάντηση στο υπουργείο Υγείας με τους αρμόδιους γραμματείς και την αρμόδια υφυπουργό προκειμένου να συζητηθούν οι σχεδιασμοί του υπουργείου για το συγκεκριμένο θέμα των συγχωνεύσεων.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας επέμεινε ότι η συγχώνευση ΚΕΘΕΑ και ΟΚΑΝΑ δεν πρέπει να προχωρήσει όχι μόνο για το ενδεχόμενο απολύσεων, αλλά και γιατί δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τσουβαλιαστούν τα στεγνά προγράμματα με τα προγράμματα υποκατάστασης.