Με τίποτα δεν ισχύει η παραδοσιακή ρύση “τρώω για δυο”. Αυτό είναι ένα άλλοθι που ανήκει σε παλαιότερες εποχές και δεν επιτρέπεται να υποστηρίζεται από νέες κοπέλες ευαισθητοποιημένες και ενημερωμένες.
Για να συνειδητοποιήσετε τι χρειάζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα αναφέρω ορισμένους αριθμούς:
1. τα βάρος του μωρού είναι γύρω στα 3,3 – 3,5kg
Ο πλακούντας …………………………………….~0,5
Το αμνιακό υγρό…………………………………~1kg
Η μήτρα……………………………………………….~1,2kg
Σύνολο …………………………………………………..6,2kg
Το στήθος αυξάνεται κατά 1000 με 1400 γρ
Το αίμα αυξάνεται περίπου 2L
Άρα τα κιλά που είναι βασικά για την εγκυμοσύνη είναι περίπου 9kg
Η διατροφή της μητέρας πρέπει να είναι πλήρης και ισορροπημένη σε θρεπτικά στοιχεία.
ΣΙΔΗΡΟΣ: Απαιτείται τόσο για την μητρική αλλά και για την εμβρυική ανάπτυξη. Ειδικά το έμβρυο, απορροφά τη μεγαλύτερη ποσότητα το 3ο τρίμηνο. Το έμβρυο λειτουργεί ως ‘’παράσιτο ‘’ γιατί εξασφαλίζει τη δικιά του αιμοποίηση απορροφώντας σίδηρο από τη μητέρα. Επιβάλλεται η εκτίμηση των αποθηκών του σιδήρου, της φερριτίνης και η χορήγηση σκευασμάτων. Τροφές αυξημένες σε σίδηρο είναι το κόκκινο κρέας και ειδικά το συκώτι, τα αποξηραμένα βερίκοκα και τα εμπλουτισμένα δημητριακά. Δυστυχώς οι φακές περιέχουν σίδηρο αλλά δεν είναι βιο-διαθέσιμος στον οργανισμό.
ΑΣΒΕΣΤΙΟ ΚΑΙ ΦΩΣΦΟΡΟΣ: Είναι τα απαραίτητα για την ανάπτυξη του εμβρυικού σκελετού και των πρώτων δοντιών. Σημαντικές πηγές είναι το κίτρινο τυρί, το γιαούρτι, λιγότερο το γάλα. Επίσης το μπρόκολο, τα αμύγδαλα και τα φιστίκια, τα κόκκαλα από σαρδέλες. Όταν λαμβάνονται σκευάσματα, προσοχή όχι με καφέ και τσάι, γιατί δεν απορροφάται όπως και με σπανάκι ή παντζάρια, τα οποία περιέχουν οξαλικό οξύ το οποίο δεσμεύει το ασβέστιο.
ΦΥΛΛΙΚΟ ΟΞΥ: Αναπόσπαστο στοιχείο για την αιμοποίηση, μετέχει στη σύνθεση του DNA και του RΝΑ και προλαμβάνει ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα του εμβρύου. Γι’ αυτό προτείνεται η χορήγηση συμπληρωμάτων σε γυναίκες, ακόμη και όταν προσπαθούν να τεκνοποιήσουν και οπωσδήποτε στο 1ο τρίμηνο της κύησης. Τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ είναι οι φακές, το σπανάκι, τα σπαράγγια, οι ξηροί καρποί, το συκώτι και τα όσπρια. Δυστυχώς όμως το 80% καταστρέφονται κατά την αποθήκευση και το μαγείρεμα.
ΜΑΓΝΗΣΙΟ: Πολύ βασικό μέταλλο, γιατί βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου από οστά, στη πέψη και στην εξισορρόπηση του σακχάρου και λειτουργεί αντιυπερτασικά . Η ανεπάρκεια προκαλεί νευρομυΐκές δυσλειτουργίες, που εκδηλώνονται σε τρομερούς σπασμούς. Προτείνονται συμπληρώματα κατά τη διάρκεια κύησης για τη μείωση των συσπάσεων της μήτρας. Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο είναι το πίτουρο, οι ξηροί καρποί και κυρίως τα αμύγδαλα και τα πράσινα λαχανικά.