Με φώτα θα γεμίσει ο ουρανός της Θεσσαλονίκης
27/05/2014Πανελλήνιες 2014: Πρεμιέρα σήμερα με Νεοελληνική Γλώσσα
28/05/2014Το αποτέλεσμα των εκλογών και το «κεφάλι» 3,9% που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει πολιτική αντιπαράθεση με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να βρίσκονται σε κατάσταση γενικού συναγερμού.
Ήδη πριν την ολοκλήρωση του πολιτικού αποτελέσματος ο Βαγγέλης Βενιζέλος – έχοντας προβλέψει την ήττα – διεμήνυσε ότι θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κάποιοι έσπευσαν να ερμηνεύσουν την κίνησή του ως προσπάθεια να ρίξει την κυβέρνηση. Λάθος. Ο μεγάλος πονοκέφαλος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ τον οποίο έχει μεταφέρει και στον Αντώνη Σαμαρά δεν είναι άλλος από τις επόμενες εθνικές εκλογές.
Η «φρενίτιδα» Βενιζέλου και Σαμαρά να δουν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκτός από τα τυπικά που αφορούν τις διαβεβαιώσεις τους ότι η χώρα διαπνέεται από κυβερνητική σταθερότητα, έχει δύο βασικούς λόγους:
1. Να βολιδοσκοπήσουν τις προθέσεις του Παπούλια για αλλαγή του εκλογικού νόμου ώστε να μπει φρένο στο μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα.
2. Να βολιδοσκοπήσουν τις προθέσεις του για τον χρόνο παραμονής του στην Προεδρία.
Σημείο – κλειδί ο εκλογικός νόμος και το μπόνους των 50 εδρών που παίρνει το πρώτο κόμμα. Αν και ο Σαμαράς φαίνεται να έχει μικροενστάσεις, ο Βενιζέλος είναι απόλυτος. Εκτιμά πως πρέπει πάση θυσία να καταργηθεί το μπόνους κι όπως φαίνεται – ως ένα σημείο – έχει πείσει τον Αντώνη Σαμαρά. «Κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για να φρενάρουμε ενδεχόμενο ισχυρής πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ». Αυτό είναι το σχέδιο της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου αν και οι δυο γνωρίζουν ότι με τον τρόπο αυτό το εκλογικό σύστημα πάει στην απλή αναλογική κάτι που πάλι δεν συμφέρει τους δυο εταίρους.
Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι οποιαδήποτε αλλαγή του εκλογικού νόμου, πρέπει να ισχύσει από τις μεθεπόμενες και όχι από τις επόμενες εκλογές, εκτός εάν η σχετική πρόταση συγκεντρώσει πλειοψηφία δύο τρίτων, δηλαδή 200 βουλευτών.
Στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι μια τέτοια πλειοψηφία δεν είναι ανέφικτη αφού όπως λένε και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ταχθεί πολλές φορές υπέρ της απλής αναλογικής. Ελπίζουν δηλαδή ότι με τον τρόπο αυτόν θα «παγιδεύσουν» τον ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τις επαφές τους με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι δύο άντρες θα συναντηθούν και μεταξύ τους την Πέμπτη προκειμένου να καταστρώσουν τα σχέδια τους.
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε «αχαρτογράφητες» περιοχές αφού επί του πρακτέου και με βάση για παράδειγμα τα ποσοστά των ευρωεκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να συνεργαστεί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για να σχηματίσει κυβέρνηση, αφού η σύμπραξη με τα μικρότερα κόμματα δεν θα οδηγούσε στον αριθμό των 151 βουλευτών.
Με την μέθοδο αυτή, τα μικρότερα κόμματα θα εξασφαλίσουν την είσοδό τους στην βουλή και θα αυξήσουν την δύναμη των βουλευτών τους ακόμα και αν λάβουν τα ίδια ποσοστά με το 2012. Το αποτέλεσμα θα είναι ότι πλέον τα μικρότερα κόμματα θα αποτελούν βασικού παράγοντες για την συγκρότηση πλειοψηφίας και τον σχηματισμό κυβέρνησης με ότι μπορεί να σημαίνει κάτι τέτοιο.