ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ

Μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, το οικονομικό επιτελείο θα βρεθεί αντιμέτωπο ξανά με τους δανειστές. Στις 10 Σεπτεμβρίου επιστρέφουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών.

Αυτή τη φορά η επίσκεψή τους εντάσσεται στο πλαίσιο της διαδικασίας μεταμνημονιακής παρακολούθησης, η οποία ισχύει για τα κράτη που πέρασαν από πρόγραμμα, αλλά και του μηχανισμού Ενισχυμένης Εποπτείας, που ενεργοποιήθηκε σήμερα και για 4 τουλάχιστον χρόνια, ειδικά για την Ελλάδα.

Μετά από λίγα 24ωρα θα ακολουθήσει και η προγραμματισμένη κάθοδος των επικεφαλής των θεσμών, οι οποίοι θα ελέγξουν την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα για την μεταμνημονιακή εποχή.

Στο επίκεντρο των πρώτων μεταμνημονιακών συζητήσεων θα βρεθούν:
– η περικοπή ή μη των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019,

– η αύξηση κατώτατου μισθού και

– η πορεία υλοποίησης μιας σειράς εκκρεμών μνημονιακών υποχρεώσεων όπως η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου και η πορεία των αποκρατικοποιήσεων.

Ελληνικές πηγές αναφέρουν ότι σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, η δημοσιονομική επίπτωση από την προβλεπόμενη στο Μεσοπρόθεσμο περικοπή των συντάξεων θα περιληφθεί κανονικά στο προσχέδιο προϋπολογισμού του 2019 το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου, ώστε να μην υπάρξει αρνητικό σήμα στις αγορές.

Στη συνέχεια, όταν θα υπάρξει καλύτερη εικόνα για την πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού και το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος και το 2019, με την κατάθεση του προϋπολογισμού του επομένου έτους τον Νοέμβριο θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις σε συνάρτηση με τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Οι επικεφαλής των δανειστών επιστρέφουν στην Αθήνα λίγες ημέρες μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στην οποία ο πρωθυπουργός θα δώσει το στίγμα της οικονομικής πολιτικής στην μεταμνημονιακή εποχή, το οποίο και θα αξιολογηθεί κυρίως από τις αγορές αφού μετά την λήξη και του τρίτου Μνημονίου με αυτές θα πρέπει να «συνομιλεί» η κυβέρνηση.

Τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει το Eurogroup, ενώ θα προηγηθεί την Πέμπτη 30 Αυγούστου η συνεδρίαση του EuroworkingGroup, όπου θα γίνει ένας πρώτος απολογισμός μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *